Σελίδες Μνήμης: Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος -Η Έξαρση του ρατσισμού

Το Σχολείο μας συνεχίζοντας την παράδοση που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια στο χώρο του Πολιτισμού και της Ιστορίας, υλοποίησε και φέτος το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: « Σελίδες μνήμης: Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος- Η έξαρση του ρατσισμού.»

Τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄τάξης ευαισθητοποιήθηκαν και εργάστηκαν με ενδιαφέρον και προθυμία συλλέγοντας πληροφορίες γύρω από τη θεματολογία που τους ανατέθηκε. Η έρευνα κατά ομάδες και κυρίως η επίσκεψη  στον υποβλητικό χώρο του στρατοπέδου  Άουσβιτς- Μπιρκενάου  ήταν καταλυτική για την εκπόνηση εργασιών που ομαδοποιήθηκαν στο παρόν έντυπο.

Μοναδικές ήταν οι εμπειρίες που έζησαν τα παιδιά ταξιδεύοντας στην καρδιά της Ευρώπης (Πολωνία –Ουγγαρία) αποκτώντας γνώσεις μέσω βιωματικής εμπειρίας και συγκίνησης. Είχαν την ευκαιρία να συσφίξουν τους δεσμούς φιλίας  και να ασχοληθούν με δραστηριότητες που προσδίδουν άλλη αξία στη συμβατική μάθηση.

Ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη στο Άουσβιτς τους δόθηκε η δυνατότητα να αντιληφθούν τον παραλογισμό των ρατσιστικών αντιλήψεων και να εκτιμήσουν τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Παράλληλα με το ταξίδι τους άρχισαν να συνειδητοποιούν την αξία της εθνικής τους ταυτότητας και συγχρόνως να καλλιεργούν τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη.

Θερμές ευχαριστίες στους γονείς των μαθητών που κάλυψαν οικονομικά την εκδρομή των παιδιών τους, στο δεκαπενταμελές συμβούλιο του 2ου Γυμνασίου για την οικονομική ενίσχυση που παρείχε και στον Δ/ντή του Σχολείου  μας κ. Ρεΐζη για τη διαρκή βοήθεια και συμπαράστασή του, προκειμένου να  υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας.

                                                                           Μαζωνάκη Θεοκλήτη

                                                                     Φιλόλογος

olokaftoma-evreon